Mengenal Jenis Kuliner Sunda


Tahu Gejrot

Tahu Gejrot, kadaharan tina tahu anu di goréng, di potong, sarta ngagunakeun samara tina bawang beureum, cabé rawit sarta gula.  Sederhana pisan kadaharan ieu, tapi rasana rongkah, sarta miboga ciri has tibatan nu séjén, tahu gejrot biasana di sajikeun dina hiji Cobek/Layah leutik.

Kadaharan tradisional ieu berbahan dasar utama tahu anu ngabogaan ciri khas nu beda.  Tahu jenis ieu ngabogaan tekstur unik sarta béda kalayan tahu jenis séjénna.  Lamun diperhatikeun sacara cermat, sanggeus dimasak asak, tahu baris ngabogaan tekstur berongga jeung kulit rangu sarta daging ipis anu némpél dina kulitna.

Cara nyajikeun sederhana sarta masih tradisional, éta jadi ciri has ti Tahu Gejrot ieu.  Tahu asak anu ukuranana leutik-leutik éta dibagi jadi dua bagian tuluy jadi irisan tahu anu ukuranana leuwih leutik.  Disajikeun dina piring leutik anu dijieun tina tembikar anu nambahan kekhasan tina kadaharan ieu. Kalayan ulekan anu samara-samarana kawas garam, gula beureum ditambah irisan bawang beureum, bawang bodas sarta cabé rawit anu luyu jeung selera, saterusna disiram ku kuah anu dijieun tina campuran cai, kecap sarta gula aren nu ngajadikeun rasa ti Tahu Gejrot ieu sampurna.  Ladana cabe rawit kalayan kuah bisa ngagoyang létah urang.  Pikeun ngarasakeun Tahu Gejrot ieu, urang henteu ngagunakeun séndok tapi ngan perlu sabatang nyéré leutik pikeun nojos tahu.

Surabi 

surabi atawa serabi nyaéta olahan tina tipung béas nu sanggeus diuyahan jeung parudan kalapa diasupkeun kana citakan tina taneuh nu dipanaskeun ngagunakeun maké suluh.  Sakapeung di luhurna dipurulukkan oncom. Biasana dijual di sisi jalan isuk-isuk keur opieun.  Aya ogé anu dicampur jeung gula beureum maké santen. Samalah kiwari mah surabi téh geus rupa-rupa rasana, saperti kéju, strobéri, coklat, jeung sajabana ti éta, sok sanajan, cara nyieunna mah sarua baé.

 

 

 

 

 

Cendol 

Céndol nya éta kadaharan sabangsa dawet, dijieun tina aci kawung jsb.  Di gérénté-géréntél, didaharna maké peueut dicipatian.  Bahan pikeun nyieun céndol nya éta :

– 100 gr tipung
– 500 ml cai santen
– saséndok cai kapur séreh air kapur sirih
– saséndok pasta pandan
– 2 ltr cai bodas asak
– es batu
– sirop

Cara nyieun

galok kabéh bahan jadi hiji, masak diluhur seuneu keur nepi ka jadi bubur kentel
teundeun cai sarta es batu dina baskom sarta saringan cendol diluhurna
tuluy bubur héjo diasupkeun kana saringan, ingkeun nepi ka lalagragan kana cai es jadi cendol
saring cendol tuluy asupkeun kana wadah, tambahkeun sirop jeung es
cendol dibéré cai santen sarta kuah gula jawa.

 

Bubur Lemu 

Bubur lemu nya éta kadaharan anu dijieun tina tipung béas. Diolahna aya ogé nu sok dicampur capati jeung gula beureum.   Bahan Nyieun Bubur Lemu

Aya sababaraha bahan anu kudu disiapkeun, nya éta tipung béas, daun suji mun perlu keur méré warna héjo, cipati, jeung gula beureum.

Cara Nyieun Bubur Lemu

Warna héjo tadi meunangna tina cara ngagerus daun suji ditambahan cai.  Cairan anu héjo ieu dicampur jeung tipung béas sarta cai, atawa bisa ogé santen bening.  Campuran bahan tadi diasakan jeung digalo nepi ka kentel, tuluy ditambahan deui santen kentel.  Aya ogé anu ngasakan teu maké santen lantaran santenna dipisahkeun. Sangges dikira kentelna, angkat ingkeun ka tiis.  Siapkeun ogé cai gula beureum anu geus dicairkeun.

Sumber : http://mediasunda.com

Komentar ditutup.

%d blogger menyukai ini: